Liczy się tylko jakość paszy
Dlaczego jakość paszy zielonej ma tak duże znaczenie w żywieniu krów? Nie wnikając w szczegóły wyjaśnijmy, że jakość paszy zielonej i otrzymywanej z niej kiszonki ocenia się poziomem tzw. popiołu surowego. Jego finalna zawartość w paszy jest sumą składników mineralnych z roślin i ziemi, która może się dostać podczas podbierania zielonki.
Zanieczyszczenia powodują gorsze zakiszanie paszy. Zwiększają straty energii przez rozwój niechcianej flory bakteryjnej, powodującą fermentację masłową w kiszonce. To później rzutuje na psucie się wyrobów serowarskich.
A zatem: czysta zielonka to czysta pasza, dobrej jakości mleko i wyższa jego cena w skupie.
– Kiedy zaczynamy zgrabiać trawę, jesteśmy już na półmetku naszych zielonych żniw. Z tego powodu bardzo ważne jest, aby zgrabiony pokos był równo ułożony w rzędy z odpowiednim kształtem – zaznacza Andrzej Klonowski.
W zależności od ilości i umieszczenia wirników przerzucających zielonkę, rozróżniamy zgrabiarki:
- jednokaruzelowe zawieszane/ciągane,
- dwukaruzelowe z odkładaniem bocznym/centralnym
- zgrabiarki wielkopowierzchniowe czterokaruzelowe.
Pan Andrzej wybrał zgrabiarkę CLAAS LINER 2700 z centralnym odkładaniem pokosu. Jak mówi:
„Tego rodzaju maszyna przez dwie karuzele formuje dobrze ułożony pokos. Po przejeździe, na polu leży wał biomasy w idealnym kształcie, w przekroju tworzącym trapez.”
Pokos powinien być szeroko ułożony. Maksymalną szerokość pokosu określa podbieracz maszyny, która będzie go zbierała: prasa, sieczkarnia samobieżna lub przyczepa samozbierająca.
– Nie powinno się dopuścić do tego aby zgrabiany materiał był zawinięty w tzw. rulony. Powoduje to, że materiał nie jest równo podbierany i maszyna nie jest równo obciążona, co może wywołać zatory – zaznacza hodowca.
Dodajmy, że w przypadku zgrabiarek dwukaruzelowych CLAAS z odkładaniem bocznym, można zebrać materiał z większej powierzchni, oraz dodatkowo mogą ułożyć dwa pojedyncze rzędy pokosu. Rozwiązanie to ułatwi zbiór, w przypadku, gdy jest bardzo dużo materiału, np. przy pierwszym wejściu na użytek zielony.